screencapture-business-facebook-com-sizzhk-insights-1466504753523.png

雖然情人節仲有半個月先到,但今年情人節緊貼住農曆新年,又要出去拜年逗利是,又要食開年飯,所以小編JJ奉勸大家,如果要DIY情人節禮物,最好提早喺農曆新年假期前1個星期準備好啦!送情人節禮物,又點少得1張寫滿愛意嘅心意卡呢?平面嘅心意卡太普通啦,所以小編JJ決定要教大家整近年好興嘅Explosion Box,但平日見到嘅Explosion Box製作費時,對新手嚟講又太複雜。呢個情人節Explosion Box簡易版嘅教學,就係特意為你哋而設嘅!

 

材料:

正方形連蓋禮物盒  1個

畫紙  1張

摺紙花紙  4張

心意卡  4張

照片  4張

玫瑰乾花  2棵

雙面膠紙  1卷

剪刀  1把

間尺  1把

鉛筆  1支

美工刀  1把

做法:

1  用美工刀把禮物盒4邊切開,平面攤開盒子。

2  把畫紙剪成平面盒子的大小,摺成盒狀,並在4角剪出心心形狀,用雙面膠紙把畫紙黏貼在盒子上。

3  用摺紙花紙剪出比盒子小的10字形狀,各2張,用雙面膠紙把2張花紙對貼起來。

4  把10字形狀的花紙貼到盒子中央,放入照片和心意卡。

5  用雙面膠紙把玫瑰乾花貼在盒子正中央,或放置其他情人節禮物,如手鏈、項鍊等飾物,完成。

asdfghjkl;'

有興趣可Like/Follow
Facebook Page: JJ Man
Instagram: jjman.c / cookingjj

Advertisements