返工做咩?咪就係等放工囉!偷懶秘笈是必須要分享的~~~!

 

numbers-time-watch-white-large

1  經常睇時間

返工等放工的我們,長時間都會望手錶,還有電腦Screen右下角的時鐘,倒數還有幾個鐘就可以放工。

 

6390dfa164f9bcffc0e8cfdf33119f05

2  經常做廁客

覺得眼訓?當然要去一去廁所訓返陣,儲夠精神先做到野㗎嘛!如果老細問到,話自己肚痛是常識吧。

 

60c82597ffcd6bc51904b6998ed57dc0

3  經常去Pantry

無心機做野?當然要行下企下,去下Pantry沖咖啡醒醒神!

 

01499ed28a100533c8b8901eaeb502a0

4  同Friend吹水

玩Whatsapp是不需要用手機的,識用一定用電腦上Web版Whatsapp,那麼就可以明正言順打字傾計,扮打緊文件。

 

pexels-photo-14551-large

5  玩Facebook

玩Facebook絕對是偷懶必做的首選,把Facebook加入書籤列是必須的。

 

smartphone-vintage-technology-music-large

6  開Youtube聽歌

工作當然少不了音樂,因此上Youtube絕對也是必須的,有時候會順便睇下Video,例如化妝教學、睇人打LOL。

 

c4dc2e61a2ec6b5fc91a4e12bbc65d84

7  “Tab”+”Alt”

長時間左手離不開”Tab”和”Alt”這2個鍵,當你玩緊Facebook或睇緊漫畫,而老細突然行過,已經熟練這個手勢的你,立刻轉畫面並沒有任何難度。

 

62b4a7f14bf2854383e7c6c4e593f8cd

8  爭取所有外出機會

如果有外出工作的機會,一定會爭取,不知情的老細還以為你有上進心,其實是想藉機會出去偷懶。

 

有興趣可Like/Follow
Facebook Page: JJ Man
Instagram: jjman.c / cookingjj

Advertisements